Sałatka z grilowanymi warzywami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatkę można przygotować zarówno na prawdziwym grillu jak i używając tego w piekarniku, czy tez jego elektrycznego odpowiednika. Cukinię i pomidory kroję w 0,5 cm plastry, paprykę, cebulę kroimy w kawałki na jednego kęsa. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy dowolnymi suszonymi ziołami (np. tymianek, bazylia, oregano, estragon) ponadto delikatnie posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na podkładce aluminiowej i grillujemy przez ok 15 minut. W trakcie grillowania kilka razy mieszamy warzywa na podkładce.
2.Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. 4 duże liście zostawiamy w całości do podania.Skrapiamy ja oliwą truflową, octem winnym i mieszamy ze szczypiorem i porwaną bazylią Oscypek kroimy w 1 cm plastry i również grillujemy w folii przez 5-7 minut. Po jednym dużym liściu salaty układamy na każdym talerzu na niego wykładamy odpowiednią porcję sałaty z dresingiem i grillowanych warzyw. Można także całość wymieszać i podać w dużej misce. Na każdą porcję wykładamy po 2-3 plastry oscypka. Na koniec doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze