Sałatka z gruszką i mozzarellą

4.5 (161 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka ta świetnie sprawdzi się jako lekkie śniadanie. Nominalnie mamy już wiosnę, dlatego takie śniadanie jest jak najbardziej na miejscu

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rukola: 60 gramów
    - kiełki słonecznika: 2 łyżki
    - gruszka: 0.5 sztuki
    - orzeszki piniowe: 1 łyżka
    - mozzarella (kula): 1 sztuka
    - Posiekany koperek: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - Angostura: 0.33 łyżeczki
    - cukier trzcinowy: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z gruszką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dressing - w słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, angosturę oraz sól, pieprz i cukier.
  • 2. Gruszkę umyj i pokrój w plastry (wytnij nasiona). Rukolę razem z plastrami gruszki układaj na talerzach. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę. Sałatkę posyp kiełkami słonecznika oraz koperkiem. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Posyp nimi sałatkę. Tuż przed podaniem polej dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować