Sałatka z gruszką w winie, roszponką, pomidorami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Użyłam gruszek miękkich, dojrzałych, bo takie akurat miałam w domu.
Należy je obrać, włożyć do garnka, zalać winem, dodać pozostałe przyprawy, zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Im dłużej postoją w zalewie winnej, tym większego aromatu nabiorą.
Ponieważ gruszki były miękkie, nie było sensu gotować je dłużej. Wino nie zakrywało też gruszek w całości, wiec je obracałam kilkanaście razy. Jeśli chcecie, możecie dolać więcej wina, użyć bardziej ekonomicznego garnka, albo możecie obracać je tak, jak zrobiłam to ja...
Dodam tylko, że gruszki wyszły super !!!
2.Roszponkę myjemy, suszymy.
Pomidorki koktailowe kroimy na pół.
Ser kroimy w kostkę, a pomidory suszone siekamy.
Olej rzepakowy mieszamy z syropem winno-gruszkowym. Najlepiej to zrobić w małym zakręcanym słoiczku.
Wszystkie składniki układamy w miseczce, polewamy sosem i podajemy.
Komentarze