Ciekawe połączenie składników i bardzo dobry efekt smakowy. Do tego curry i owoce kolendry i sałatka zyskuje orientalnego charakteru. Zdrowy i prosty dodatek do obiadu.
Składniki:
3 średniej wielkości czerwone buraki (łącznie 450g)
250 g pomidorów koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
1 nieduża czerwona papryka (150g)
1 duże jabłko (120g)
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z buraków, pomidorów, papryki i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać, ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, ostudzić. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Pozbawione gniazd nasiennych paprykę oraz jabłko pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dołożyć pokrojone na połówki pomidory, a także obrany i posiekany czosnek. Do zawartości miski dodać bazylię, wsypać curry i kolendrę, wlać oliwę oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze