Zdrowa sałatka. Można ją podać do obiadu, zabrać do pracy lub zjeść jako samodzielną przystawkę.
Składniki:
dla 2-3 osób:
garść rukoli
garść roszponki
ok 10 czarnych oliwek
2 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
100g sera feta półtłustego pokrojonego w kostkę
1 łyżka ziaren sezamu
sos sałatkowy francuski
sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraczków, fety i czarnych oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki wyszorować i ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku lub talerzu rozłożyć opłukane sałaty, buraczki i ser oraz oliwki. Po wierzchu posypać sezamem. Całość skropić sosem francuskim, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Porady
Do sałatki można użyć buraczków gotowanych, które możemy kupić w sklepie. Wersja szybsza :)
Komentarze