Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Moją zrobiłam wyjątkowo szybko, gdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia.
Składniki:
200 g ugotowanych młodych ziemniaków
150 g ugotowanego, obranego bobu
150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
Kilka główek szparagowych (opcjonalnie)
1 młoda cebula
sos
100 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
2 ząbki czosnku, posiekane
parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
sól, pieprz
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować.
2. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w półkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski.
3. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!
Komentarze