Ojczyzną tofu są Chiny.Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach.Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu. Jest wspaniałym źródłem wapnia.
40 min
Składniki:
Sałatka:
180g naturalnego tofu
mix sałat
łodyżka selera naciowego
garść czarnych oliwek
5 szt. suszonych pomidorów
mała czerwona cebula
ser feta do posypania sałatki
grzanki
Sałatka warzywna z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatka:
Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat.
2.Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy.
3.Pokroiłam czarne oliwki.
4.Pokroiłam suszone pomidory
5.Tofu odcisnęłam z zalewy.
6.Pokroiłam je w kostkę.
7.Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut.
8.Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni.
9.Wsypałam złociste kawałki tofu do sałatki.
10.Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
11.Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki.
Podsmażyłam je na chrupko na patelni.
Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy.
Posypałam nimi sałatkę.
12.Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-)
Komentarze