Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki warstwy ziemniaczanej dokładnie pognieść na jednolitą masę.
2.Na warstwę wątróbkową podroby umyć, oszuszyć i oczyścić ze wszelkich zbędności, następnie zblendować. W garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim posiekaną cebulę (około 5 min). Po tym czasie dodać zmiksowaną wątróbkę oraz estragon i, mieszając, podgrzewać około 15 min, aż masa będzie wyraźnie ścięta. Przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
3.Jajka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami warstwy jajecznej.
4.Buraczki pokroić w drobną kostkę, dodać kminek i kwasek cytrynowy - wymieszać.
5.Nakładać warstwy w następującej kolejności (od dna naczynia) - warstwa ziemniaczana, ...
6.... warstwa wątróbkowa, ...
7.... warstwa jajeczna, ...
8.... warstwa z buraczków, ...
9.... warstwa ziemniaczana, ...
10.... warstwa wątróbkowa.
Całość dowolnie udekorować i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymałam 2 salaterki o średnicy 20 cm. Salatkę można jednak przygotować w jednym, większym naczyniu.
Komentarze