Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną sałatkę w stylu greckim z pełnoziarnistym makaronem, serem Feta i warzywami. Całość otula sos na bazie oliwy z oliwek z nutą bazylii i czosnku.
15 min
Składniki:
- 100 g pełnoziarnistego makaronu świderki
- 150 g sera Feta
- 130 g czarnych oliwek
- 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
- 3 pomidory śliwkowe
- kilka liści sałaty lodowej
SOS:
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól do smaku
Sałatka w stylu greckim z makaronem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy sos:
Oliwę z oliwek i ocet jabłkowy przelewamy do naczynia, dodajemy czosnek, listki bazyliowe, cukier brzozowy i szczyptę soli - wszystko miksujemy i odstawiamy dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Makaron świderki gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą.
2.Ser Feta kroimy w kostkę, oliwki i kukurydzę odcedzamy z zalewy, pomidory kroimy na półćwiartki, a liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miseczek.
Przed podaniem składniki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Komentarze