Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkiem

4.5 (140 ocen)

To moja pierwsza sałatka tego typu i choć jest smaczna to jednak wole śledzie na kwaśno. Sałatka dobra na przyjęcie, ostatki czy na kolację w poście.

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych mastiasy
    ½ puszki groszku konserwowego
    1 czerwona cebula
    3 ogórki kiszone
    4 jajka
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki octu
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z groszkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty odsączyć. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Zostawić na noc. Następnie ponownie odcedzić i osuszyć. Pokroić na paseczki szerokości 1,5 cm.
  • 2. Ugotowane na twardo jajka pokroić w średniej wielkości kostkę. Ogórki kiszone pokroić w małą kostkę. Do miski przełożyć śledzie
  • 3. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka i przełożyć do miski. Dodać osączony groszek, ogórki i jajko. Doprawić do smaku.
  • 4. Do miseczki przełożyć majonez, musztardę i ocet. Wymieszać i przełożyć do sałatki. Odłożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Post Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować