sałatka śledziowa z curry

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Świetna odmiana sałatki śledziowej z akcentem słodkawym (rodzynki, ananas) i w bardzo optymistycznym kolorze.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 płatów śledzi w zalewie korzennej
    0,5 puszki kukurydzy
    garść rodzynek
    4 średnie ogórki konserwowe
    7 krążków ananasa
    120 gramów sera żółtego (optymalnie typu Masdamer)
    1 średnia fioletowa cebula

    dodatkowo: dwie szczypty białego pieprzu do części "żółtej"
    0,5 pęczka szczypiorku

    sos curry:
    2 łyżki majonezu
    2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
    1/3 łyżeczki curry
    2 szczypty kurkumy
    1/4 łyżeczki białego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śledziowa z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Śledzie pokroić w cienkie paseczki.
    Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć,
    Ananasa pokroić na małe kawałki.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy.
    Ogórki i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
    Cebulę posiekać.

    Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut.
  • xxx 2. Do jednej miseczki wrzucić śledzie, ogórki, ser i posiekaną cebulę.
  • xxx 3. Do drugiej wsypać kukurydzę, ananasa i rodzynki, oprószyć białym pieprzem, wymieszać.
  • 4. Do pierwszej miseczki dodać sos curry i wymieszać.

    Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski.
    Część z sosem posypać siekanym szczypiorkiem.

Porady

Do sałatki będzie również pasował ser edamski. Możemy użyć śledzi w zalewie octowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować