Sałatka łatwa do przygotowania. Doskonała jako dodatek do obiadu. Warto ją przygotować.
3 godz. 20 min
Składniki:
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
2/3 szklanki octu 10%
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę razem z cebulą solimy i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
2.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy.
3.Z podanych składników gotujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy odciśniętą z soku paprykę z cebulą. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki. Razem gotujemy kolejne 5 minut.
4.Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Komentarze