Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Sałatka łatwa do przygotowania. Doskonała jako dodatek do obiadu. Warto ją przygotować.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    1 kg papryki czerwonej
    1 kg cebuli
    1/2 łyżki soli
    Zalewa:
    1 litr wody
    2/3 szklanki octu 10%
    2/3 szklanki cukru
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę razem z cebulą solimy i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy.
  • 3. Z podanych składników gotujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy odciśniętą z soku paprykę z cebulą. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki. Razem gotujemy kolejne 5 minut.
  • 4. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować