Sałatka z rukolą, porem i fetą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tą sałatkę zrobiłam z tego co miałam akurat w lodówce.Postanowiłam spróbować połączyć te składniki razem,gdyż sałatki w takiej kombinacji jeszcze nie jadłam;)Pomysł okazał się trafiony-sałatka wyszła wyjątkowa!Rukola i por współgrają idealnie a prażony słonecznik i feta dodają całości wyjątkowości!

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g ryżu
    90 g pora (jasnozielona część)
    około 600 g kapusty pekińskiej
    ½ puszki fasoli czerwonej
    20 g rukoli
    150 g sera feta
    mała cebula
    8 łyżek słonecznika
    230 g jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą, porem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy i studzimy.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 3. Pora kroimy w półplasterki, przekładamy na sito, solimy, odstawiamy na 10 minut a następnie przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Fasolę przelewamy zimną wodą i osączamy na sicie.
  • 5. Cebulę kroimy w kostkę, kapustę siekamy.
  • 6. Do miski wrzucamy cebulę, dość dobrze solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę by zmiękła, następnie dodajemy pora i kapustę, dokładnie mieszamy, możemy jeszcze dosolić.
  • 7. Ser feta kroimy w kostkę, rukolę rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 8. Do kapusty dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą (wszystko według gustu), dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  • 9. Sałatkę możemy przed podaniem posypać grzankami czosnkowymi i rukolą :)

Porady

Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, gdy wszystkie składniki się ładnie „połączą” (najlepiej włożyć ją na kilka godzin do lodówki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować