Przepis dostałam kiedyś od znajomej i przekazałam kilku następnym osobom bo sałatka smakuje super.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy (400g)
1 duża marchewka lub 2 mniejsze
1 słoik sałatki ogórkowej szwedzkiej
(znajdziecie w każdym markecie)
1 raczej mała kapusta pekińska
przyprawa kebab-gyros
na sos:
majonez ok. 320g
ok. 3 łyżki keczupu
2-3 ząbki czosnku
Sałatka gyros-warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab-gyros i odstawić
do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Następnie mięso usmażyć na patelni, ostudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki na sos wymieszać.
Układać warstwowo.Warstwa kapusty, warstwa marchewki, sos, warstwa sałatki szwedzkiej, warstwa kukurydzy, warstwa kurczaka, warstwa kapusty pekińskiej i na końcu reszta sosu.
Komentarze