Sałatka Caprese

5 (1 ocen)

  • 15 min

Świeże pomidory przekładane delikatnym serem mozzarella, skąpane w bazyliowym pesto, to prawdziwa włoska uczta dla podniebienia!

  • 15 min

Składniki:

  • 2 pomidory
    2 kule mozzarelli
    10 zielonych oliwek
    pół pęczka świeżej bazylii
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy w plastry tej samej grubości co pomidory. Plastry mozzarelli wkładamy między plastry pomidora kształtując dekoracyjny wężyk. Oliwki układamy dookoła wężyka.
  • 2. Pesto: Bazylię myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Łączymy z oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy pomidory z mozzarellą.
  • 3. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

Porady

Rada: bazylię możemy zastąpić sosem koperkowo-ziołowym w proszku lub odrobiną ziół prowansalskich połączonych z łyżką oliwy i łyżką wody. Do sałatki najlepiej użyć twardych, jędrnych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować