Uwielbiam sushi, ale niestety ostatnio nie mam czasu na jego robienie i stąd pomysł na szybką sałatkę. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca, idealna np. na kolację.
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- ogórek szklarniowy
- awokado
- 2 płaty nori
- 4 łyżeczki sezamu
- 150 g wędzonego łososia
- ocet ryżowy lub ocet jabłkowy
- 75 g cukru
- wasabi
- sos sojowy
- olej
Sałatka a'la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ryżu: mieszamy 100 ml octu ryżowego lub octu jabłkowego, 75 g cukru i 1 łyżkę sosu sojowego.
2.Gorący ryż mieszamy z przygotowaną zalewą.
3.Sezam prażymy na suchej patelni.
4.Awokado i ogórka kroimy w grubą kostkę, a łososia w paski.
5.Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy - 2 łyżki octu ryżowego lub octu jabłkowego, 2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego oraz niewielką ilość wasabi (do smaku).
6.Nori tniemy nożyczkami albo łamiemy na małe kawałki.
7.Do ryżu dodajemy awokado, ogórka, łososia oraz uprażony sezam i pokruszone nori, polewamy sosem i wszystko mieszamy.
Komentarze