Sałatka moskiewska Olivier

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Jest to danie kuchni rosyjskiej. Sałatka serwowana jest z okazji Nowego Roku. Nazwa sałatki pochodzi od jej wynalazcy Lucina Oliviera – pierwotnie była to sałatka bardzo luksusowa, do jej przygotowania używano m.in. cielęcych ozorków. Z biegiem czasu drogie dodatki zastąpiono ludowymi składnikami.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
    2 ogórki konserwowe lub kiszone,
    4 jajka,
    4 ziemniaki,
    10 czarnych oliwek,
    100 g zielonego groszku,
    2-3 łyżki majonezu,
    sól,
    pieprz,
    opcjonalnie 3 łyżki krabów w zalewie
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka moskiewska olivier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka moskiewska Olivier 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy je i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w krążki i ogórki kroimy w kostkę.
  • Sałatka moskiewska Olivier 2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski.
  • Sałatka moskiewska Olivier 3. Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki przekładamy do miski i łączymy z majonezem.
  • Sałatka moskiewska Olivier 4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę odstawiamy na co najmniej pól godziny do lodówki do przegryzienia. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Porady

Do sałatki można dodać mięso kraba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Pierś z kurczaka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Kolacja

Podobne przepisy

4.4 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

To może cię zainteresować