Sakiewki schabowe z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbijamy schab cieniutko na duże plastry. Mięso doprawiamy przyprawami. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem ze startą marchewką. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na patelni na oleju. Brokuł gotujemy i różyczki dodajemy do pozostałych składników farszu. Gdy farsz wystygnie dodajemy starty ser, czosnek i doprawiamy przyprawami. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na środku rozbitego schabu. Boki unosimy i obwiązujemy nitką lub sparzoną łodygą pora, formując sakiewki (jeżeli nie wszystko się związało, możemy wetknąć wykałaczkę). Dusimy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną i podlanym olejem, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Najlepiej dusić, przykrywając sakiewki folią spożywczą. Piekarnik powinien być nastawiony na około 185 stopni, a pieczemy sakiewki ok. 1,5 godziny.
Porady
Sakiewki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Komentarze