Sakiewki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety lekko rozbijamy i oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Porcje farszu nakładamy na środek kotletów. Zawijamy, aby powstała sakiewka. Związujemy nicią.
3.Sakiewki pieczemy w keksówce ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C. Usuwamy nici. Polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Porady
RADY M. Wójtowicz
Sakiewki możemy nadziewać także innymi farszami, np. z pieczarek i startego żółtego sera.
Komentarze