Sakiewki z gruszką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z solą, wbić jajko, wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde, można dodać łyżeczkę wody. Ciasto uwinąć folią, odłożyć na 30 minut.
2.Gruszki obrać, pokroić w kostkę, poddusić, żeby odparowały i były bardziej miękkie. Osączyć na papierowym ręczniku i ostudzić.
Serek capri rozgnieść, gorgonzolę zetrzeć na tarce lub pokruszyć drobno, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z parmezanem i gruszkami.
3.Ciasto rozwałkować na ok 2mm, pokroić w kwadraty o boku 8cm, na każdy wyłożyć nadzienie, zlepiać brzegi, formując sakiewkę.
W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia.
4.Sos: Listki szałwii usmażyć na maśle, wyjąć. Do masła wsypać mąkę, wymieszać, wlać śmietankę i mleko, dodać pokruszoną gorgonzolę i parmezan, doprawić do smaku. Gotować mieszając, aż sery się rozpuszczą i powstanie gęsty sos.
Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać sosem, posypać szałwią i parmezanem.
Smacznego!
*wyszło mi 14 sztuk.
Porady
Zamiast sakiewek można zrobić ravioli lub tortellini.
Komentarze