Sakiewki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W plastrach schabu wycinamy wgłębienia (sakiewki), oprószamy solą i pieprzem do środka wkładamy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle, doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem.
2.Przygotowujemy sos koperkowy: marchewkę obieramy myjemy i ścieramy na tarce gotujemy w 1 literatce wody dokładamy rosołek, koperek płuczemy siekamy na drobno dokładamy do marchewki, lekko gotujemy w tym czasie rozgrzewamy na patelni masło dokładamy mąkę mieszamy gotowe przekładamy do sosu koperkowego mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem na koniec dokładamy śmietanę.
3.Schab wyciągamy z lodówki,wyjmujemy czosnek, kroimy w kostkę szynkę i ser mieszamy z pieczarkami i faszerujemy sakiewki układamy na foli tak by brzegi były wysoko by sos który wlewamy nie rozlał się, wlewamy go tyle by przykryć mięso. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 40 min. Pieczemy do uzyskania miękkości.
Komentarze