Ciasteczka tureckie, które zdobyły moje serce. Jak większość słodyczy tureckich, są bardzo słodkie i za razem intensywne w smaku. Bardzo delikatne i mokre od syropu, którym są nasączone.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasteczka:
250 g masła, o temperaturze pokojowej
2 jaja
1/2 szklanki semoliny drobnej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 szklanki mąki pszennej
ćwiartki orzechów włoskich albo blanszowane migdały
Syrop:
3 szklanki cukru
4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Sakerpare, czyli ciasteczka tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zacznij od przygotowania syropu, w którym ciasteczka spędzą kilka godzin po upieczeniu. W tym celu w rondelku zagotuj wodę z cukrem. Następnie dodaj sok z cytryny, zamieszaj i zdejmij rondelek z kuchenki.
2. W misce od miksera połącz masło, cukier, jaja i semolinę.
3. Dodawaj powoli mąkę i zagniataj ciasto.
4. Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
Ciasto powinno być miękkie, ale nie ciągnące.
5. Teraz uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Połóż kulki na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem albo matą silikonową. Lekko spłaszcz kulki i wciśnij orzechy do środka (dość mocno, gdyż migdały mogą podczas pieczenia "wyskoczyć" na wierzch.
6. Piecz ciastka w temperaturze 180°C przez około 30-40minut. Ciastka powinny mieć kolor lekko złoty.
7. Wyjmij ciastka z piekarnika i póki są jeszcze ciepłe, zalej je wcześniej przygotowanym syropem. Pozostaw je w nim na około 4-5godzin.
8. Ciastka delikatnie wyjmij i przełóż na paterę.
Smacznego!
Komentarze