sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Chrupiące z wierzchu, miękkie, aromatyczne i z pazurem w środku z dodatkiem pysznego wędzonego boczku. Polecam!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 1/4 średniej wielkości dyni
    • 1/4 dużego batata
    • 2 garście suszonej żurawiny
    • kilka kropel tabasco
    • kilka kropel sosu chili- słodkiego i ostrego
    • garść świeżych listków tymianku
    • sól
    • pieprz
    • papier ryżowy- ok. 10-11 sztuk
    • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
    • olej do smażenia
    Na dip żurawinowo-pomidorowy:
    • 1 szalotka
    • garść suszonej żurawiny
    • 2 łyżki łagodnego ketchupu
    • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki dyniowo-żurawinowe na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki dyniowo żurawinowe 1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, solimy i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię pieczemy do miękkości ok. 1 godzinę. Batata obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Z tak przygotowanych warzyw robimy puree- rozdrabniamy dokładnie za pomocą tłuczka. Masę doprawiamy tabasco, sosami chili, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy sajgonki. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego- jeden papier zanurzamy na sekundę w letniej wodzie. Wykładamy na deseczkę. Odrobinę farszu zawijamy w plaster boczku i układamy koncentrycznie na papierze ryżowym- zawijamy podobnie do krokietów. Odkładamy na suchą deseczkę. Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Część możemy zrobić w wersji wegetariańskiej- bez boczku- również smakują rewelacyjnie. Tak przygotowane sajgonki smażymy z obu stron na głębokim oleju, do momentu aż ładnie się zezłocą. Wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dipem żurawinowo-pomidorowym.
    Dip- Cebulkę i żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą ketchup, jogurt i musztardę Dijon. Do tej mieszanki dodajemy posiekaną cebulę i żurawiną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dip musi być wyraźnie pikantny z odrobiną słodyczy od żurawiny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Dynia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować