Schabik kwitnący z szynkowara

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Wędliny domowe

  • 30 min

Składniki:

  • schab ok 900gr
    suszone śliwki
    suszona żurawina
    sól ok pół szkl
    woda 1,5 litra
    szczypta majeranku
    szczypta tymianku
    szczypta papryki słodkiej
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schabik kwitnący z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabik kwitnący z szynkowaru 1. Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie . Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
    Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować