Schabowe pakieciki

4.5 (147 ocen)

Kotlety schabowe z pysznymi dodatkami upieczone w folii aluminiowej. Aromatyczne i pyszne :)

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 duże kotlety schabowe (ok. 25 dag)
    1/2 niedużego bakłażana
    3 spore pieczarki brązowe (ok.10 dag) - można zastąpić białymi
    1 cebula
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    kilka gałązek świeżego tymianku
    oliwa

    2 arkusze folii aluminiowej o długości ok. 60 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowe pakieciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy, z obu stron solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Bakłażana kroimy w plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na pół godziny, następnie opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Cebulę i pieczarki kroimy w plastry.
  • schabowy pakiecik 3. Każdego kotleta smarujemy oliwą z obu stron i układamy na środku arkusza folii. Na kotletach układamy plastry bakłażana, oprószamy ziołami prowansalskimi, na bakłażana kładziemy plastry cebuli, posypujemy solą, pieprzem i listkami tymianku. Na wierzchu układamy pieczarki, również posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą.
  • schabowy pakiecik 4. Całość zawijamy w folię, tworząc pakiecik. Układamy na blasze do pieczenia lub na ruszcie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.
    Pieczemy 30 minut.

Porady

Tak przygotowane mięso można również upiec na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować