Schabowe kieszonki z pieczarkami w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pieczarki. Cebulkę drobno pokroić i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Odsączyć na sitku. Ostudzić.
2.Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa (najlepiej przez folię). Rozbity kotlet oprószyć solą i pieprzem. Na każdy rozłożyć porcję pieczarek,
3.złożyć na pół, zwinąć brzegi i przyklepać tłuczkiem.
4.Ciasto naleśnikowe:
Jajko rozmieszać trzepaczką z mlekiem, dodawać partiami mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeśli zanurzymy w nim kotlet, po wyjęciu powinien być dokładnie oblepiona ciastem.
5.Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet zanurzać w cieście naleśnikowym, kłaść na tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 15 – 20 minut.
Komentarze