Schabowe czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie, które przygotowuje się jednocześnie kilka etapów w jednym czasie ;) Nie jest to takie trudne ;) a, że smaczne...spróbujcie sami. Nas nie trzeba było długo namawiać. Trwało to chwilkę...może to ze względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
    20 g smalcu
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    300 g ziemniaków
    200 ml słodkiej śmietany
    natka pietruszki
    3 łyżki oleju

Schabowe czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso solimy, oprószamy pieprzem.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy.

    W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu.

    Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos.
    Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy.

    Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy