Schab po neapolitańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm plastry.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Mięso podsmażyć z czosnkiem na patelni, przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem tak, by woda przykrywała mięsko, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut (zależy od mięsa).
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na patelni do zredukowania soku.
Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju co wcześniej mięsko z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu.
Kiedy mięso będzie już gotowe, uzupełnić sos wodą, zagotować, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, dodać zioła, doprawić ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Porady
Mięsko podałam w towarzystwie makaronu al dente i surówki z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowo - czosnkowym.
Zamiast koncentratu możemy dodać pomidory z puszki w sosie własnym lub świeże w sezonie.
Komentarze