Zamiast zwykłej panierki przygotowałam zapiekany schab pod kruszonką z bułki tartej i musztardy, wyszło pysznie i bardzo pikantnie. Jest to miła odmianą dla zwykłych schabowych, a przygotowanie takiego obiadu zajmuje tylko chwilkę.
Schab pod musztardową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na 5-6 plastrów. Plastry rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię) na cienkie placki.
2.Oprószamy je solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Mięso obsmażamy na patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, aby obciekło z tłuszczu.
3.Bułkę tartą mieszamy z musztardą, posiekaną natką i masłem. Doprawiamy do smaku. Kruszonkę wykładamy na schab i układamy na blasze.
4.Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąca. Podajemy na ciepło, najlepiej z ziemniakami z wody.
Smacznego :)
Komentarze