SCHAB PIECZONY W WARZYWACH z białym ryżem

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, niezwykle aromatyczne mięso wieprzowe, pieczone z warzywami, podane z białym ryżem, ale równie dobrze można podać je z ziemniakami lub kaszą. Idealna propozycja na smaczny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5kg schabu
    ocet balsamiczny
    4 marchewki
    4 pietruszki
    1 (średni) seler
    sól i pieprz czarny
    kilka gałązek rozmarynu
    kilka gałązek tymianku
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    3 łyżeczki oregano
    3 ziarna jałowca
    2-3 ząbki czosnku
    + Ryż Biały Długoziarnisty
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony w warzywach z białym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Podawać z białym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować