SCHAB PARZONY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajny pomysł na smaczny, sam robiący się obiad. Delikatny schab wręcz rozpływa się w ustach,a a sos z zielonego pieprzu dodaje mu smaczku

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    sól,pieprz
    olej rzepakowy
    sos z zielonego pieprzu:
    1 łyżka zielonego pieprzu, 1 duża łyżka masła, 4 łyżki śmietany,
    1/3 szkl bulionu warzywnego, łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab parzony z sosem z zielonego pieprzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy
    go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po
    tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym
    czasie w duzym garnku nalewamy tyle wody, aby włozony schab był cały
    zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być
    mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy
    to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut.
    Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody.
    Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie
    wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.
    sos: masło rozpuszczamy, dodajemy
    śmietanę rozmieszaną w gorącym bulionie, mieszamy, dokładamy
    rozgnieciony zielony pieprz, mieszamy. Na koniec zagęszczamy mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować