Schab nadziewany morelami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min

Faszerowanie mięs owocami jest u nas bardzo popularne. Używamy do tego właśnie moreli, suszonych śliwek a także żurawiny. Polecam wszystkie warianty:-)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    30 dag suszonych moreli
    sól i pieprz (ziarnisty kolorowy) - do smaku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
    1/2 łyżeczki kminku,
    3 liście laurowe (pokruszone),
    1/2 łyżeczki czubrycy zielonej (opcjonalnie)
    szklanka bulionu
    olej lub oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab nadziewany morelami 1. Mięso dokładnie myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Nożem o szerokim ostrzu robimy w mięsie dziurę, aż do końca kawałka (około 2 cm szerokości). Do tak przygotowanego otworu nakładamy na płasko plasterki moreli, dość ciasno je upychając, tak, aby nie wypadły podczas pieczenia. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w suchym naczyniu. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy mięso i pozostawiamy w przyprawach na około godzinkę.

    Po tym czasie układamy mięso w naczyniu żaroodpornym podlanym oliwą i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 90 min. W międzyczasie podlewamy mięso bulionem (po 30 minutach). W trakcie pieczenia kilka razy polewamy mięso po wierzchu sosem własnym, który się wytworzył, aby mięso nie było suche.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Mięso można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Bardzo pasuje do niego ćwikła z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować