Schab duszony z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por, marchewkę i cebulę kroimy
w półplastry, wkładamy do
miski. Na nich układamy mięso
natarte solą, pieprzem, rozmarynem
i tymiankiem, posypujemy natką pietruszki i zalewamy winem.
Odstawiamy do lodówki
na 24 godziny. Po 12 godzinach
mięso obracamy.
2.Po wyjęciu z marynaty mięso
osuszamy i obsmażamy na
oleju i maśle, przekładamy do
brytfanny. Na tłuszcz wrzucamy
odcedzone z marynaty
warzywa, przesmażamy
i dodajemy do mięsa.
3.Całość zalewamy marynatą.
Pieczemy w 150 °C. ok.
90 minut, często polewając
sosem. Podajemy z pieczonymi
ziemniakami.
Porady
Mięso będzie miało lepszy smak, jeśli do marynaty dodamy kilka goździków.
Komentarze