Schab zapiekany w kiszonej kapuście

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    1,5 kg kiszonej kapusty
    2 marchewki
    1 duża cebula
    sól
    świeżo mielony pieprz
    majeranek suszony
    2 listki laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    8-10 ziarenek kolorowego pieprzu
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Schab zapiekany w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab podzielić na kotlety,delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą,pieprzem i majerankiem,ułożyć na talerzu. Talerz owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pociętą w talarki,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody.
  • kapusta 3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • schab w kapuście 4. Połowę przesmażonej kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na kapustę ułożyć obsmażone kotlety i rozłożyć resztę kapusty. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* C i zapiekać ok. 40 minut. Spożywać na ciepło z kawałkiem pieczywa lub z innymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować