Schab z suszonymi śliwkami i morelą w sosie piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce.Schab płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem,nacinamy ostrym nożem wzdłuż ale nie do końca,rozkładamy,rozbijamy tłuczkiem na duży płat.Na środek mięsa kładziemy śliwki oraz morele,zwijamy w roladę,przekładamy do miski z marynatą.Roladę dokładnie obtaczamy marynatą,odstawiamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia na dużej patelni rozgrzewamy olej,podsmażamy roladę z każdej strony,przekładamy na blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160`C.Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka,dodajemy czosnek,miód,piernik,zalewamy winem,podlewamy wodą ,gotujemy kilka chwil na średnim ogniu,miksujemy blenderem na gładko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sos przelewamy na blachę z roladą,całość pieczemy aż rolada będzie miękka co jakiś czas obracając i podlewając wodą według potrzeby.W między czasie pasternak obieramy,płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy mlekiem oraz wodą,wrzucamy świeży tymianek lekko solimy,gotujemy do miękkości,przecedzamy,wyjmujemy tymianek.Pasternak przecieramy przez gęste sito,dodajemy masło,dokładnie mieszamy.Schab wyjmujemy z piekarnika,kroimy w dwu centymetrowe plastry,porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z purée i dowolną surówką.SMACZNEGO.
Komentarze