-0,5 kg schabu bez kości
-2 cebule
-1 szklanka śmietany 12%
-1 kostka rosołowa wołowa
-300 ml wrzącej wody
-2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
-łyżeczka vegety
-łyżeczka pieprzu
-łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
-1 łyżka mąki
-olej do smażenia
Schab w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na plastry i rozbijamy. Każdy plaster z jednej strony posypujemy pieprzem, a z drugiej vegetą. Smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.
2.Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby nie przywarła do rondla.
3.Kostkę rosołową rozrabiamy we wrzątku i wlewamy do mięsa. Dodajemy przyprawę do duszonego mięsa. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut.
4.Następnie do miseczki wlewamy 6 łyżek wywaru powstałego na patelni i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy musztardę i znów mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy do garnka z duszącym się schabem. Dusimy jeszcze 5 minut.
5.Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do rondla. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i podajemy.
Komentarze