Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

4.5 (156 ocen)

  • 45 min

Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • -0,5 kg schabu bez kości
    -2 cebule
    -1 szklanka śmietany 12%
    -1 kostka rosołowa wołowa
    -300 ml wrzącej wody
    -2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    -łyżeczka vegety
    -łyżeczka pieprzu
    -łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
    -1 łyżka mąki
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na plastry i rozbijamy. Każdy plaster z jednej strony posypujemy pieprzem, a z drugiej vegetą. Smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.
  • 2. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby nie przywarła do rondla.
  • 3. Kostkę rosołową rozrabiamy we wrzątku i wlewamy do mięsa. Dodajemy przyprawę do duszonego mięsa. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • 4. Następnie do miseczki wlewamy 6 łyżek wywaru powstałego na patelni i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy musztardę i znów mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy do garnka z duszącym się schabem. Dusimy jeszcze 5 minut.
  • 5. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do rondla. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i podajemy.

Porady

Danie doskonale pasuje do makaronu i ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Schab Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować