Schab w kapuście kiszonej z pieczonymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne danie kuchni śląskiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800 g chudego schabu
    1 cebula
    500 g kiszonej kapusty
    5 ząbków czosnku
    200 ml śmietany
    1 łyżka mąki
    sól i pieprz do smaku
    łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka smalcu z gęsi
    1 łyżka masła
    1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab w kapuście kiszonej z pieczonymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na plastry, oprószamy solą oraz świeżo utartym pieprzem, smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę.

    Mięso z powrotem wkładamy na patelnię, zalewamy bulionem i dusimy piętnaście minut.

    Kapustę kiszoną zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odlewamy wodę, kapustę odciskamy, doprawiamy startym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy razem z cebulą.

    Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym, na niej układamy mięso, oprószamy połową łyżeczki ostrej papryki, przykrywamy drugą częścią kapusty.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut z termoobiegiem.

    Kluski śląskie przygotowujemy według tego przepisu, lecz zamiast je gotować układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na dole dalej piekł się schab z kapustą, a na górze ustawiłam inne parametry - 190 stopni, grzanie z góry, termoobieg i wstawiłam kluski posmarowane rozpuszczonym masłem.

    Pieczemy aż zrobią się złote.

    Wyciągamy naczynie z mięsem. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i polewamy wierzch kapusty. Posypujemy resztą papryki. Wstawiamy na kolejne piętnaście minut i zmieniamy na grzanie z góry.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować