Schab w kapuście kiszonej z pieczonymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy na plastry, oprószamy solą oraz świeżo utartym pieprzem, smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę.
Mięso z powrotem wkładamy na patelnię, zalewamy bulionem i dusimy piętnaście minut.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, odlewamy wodę, kapustę odciskamy, doprawiamy startym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy razem z cebulą.
Połowę kapusty układamy w naczyniu żaroodpornym, na niej układamy mięso, oprószamy połową łyżeczki ostrej papryki, przykrywamy drugą częścią kapusty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut z termoobiegiem.
Kluski śląskie przygotowujemy według tego przepisu, lecz zamiast je gotować układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na dole dalej piekł się schab z kapustą, a na górze ustawiłam inne parametry - 190 stopni, grzanie z góry, termoobieg i wstawiłam kluski posmarowane rozpuszczonym masłem.
Pieczemy aż zrobią się złote.
Wyciągamy naczynie z mięsem. W szklance mieszamy mąkę ze śmietaną i polewamy wierzch kapusty. Posypujemy resztą papryki. Wstawiamy na kolejne piętnaście minut i zmieniamy na grzanie z góry.
Komentarze