Ciasto rzeszowiak z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mąkę, ocet i proszek. Ciasto wykładamy łyżką na blaszkę (25x36 cm) wyłożoną pergaminem, tworząc „kupki”. Posypujemy kawą.
2.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na ciasto z białek. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
3.Masa: żółtka mieszamy z cukrami i mąką. Zagotowujemy mleko i wlewamy do niego mieszankę. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy. Ucieramy z margaryną na gładki krem.
4.Ciasto kroimy na 2 blaty, przekładamy masą i dekorujemy polewą i ziarnami kawy.
Komentarze