Zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest ryż. Trochę pieczarek, wołowiny a na wierzchu marchewka idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne danie.
50 min
Składniki:
1. Składniki podstawowe z zestawu b.
1 szkl ryżu
400 g pieczarek
4 marchewki
2.Składnik podstawowy dodatkowy
250 g mielonej wołowiny
3. Składniki robocze
2,5 szkl wody
sól
pieprz
1 kostka rosołowa
szczypta tymianku
szczypta ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
olej do smażenia
Ryżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju.
2.Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie.
3.Ugotowany ryż mieszamy z ostra i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm.
4.Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu.
5.Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.
6.Dekorujemy natką pietruszki i poszatkowanym porem.
Komentarze