Ryżowy przekładaniec

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

Zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest ryż. Trochę pieczarek, wołowiny a na wierzchu marchewka idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne danie.

  • 50 min

Składniki:

  • 1. Składniki podstawowe z zestawu b.
    1 szkl ryżu
    400 g pieczarek
    4 marchewki

    2.Składnik podstawowy dodatkowy
    250 g mielonej wołowiny

    3. Składniki robocze
    2,5 szkl wody
    sól
    pieprz
    1 kostka rosołowa
    szczypta tymianku
    szczypta ziół prowansalskich
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    olej do smażenia

    4. Dekoracja
    natka pietruszki
    kawałek pora
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ryżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju.
  • 2. Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie.
  • 3. Ugotowany ryż mieszamy z ostra i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm.
  • 4. Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu.
  • 5. Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.
  • 6. Dekorujemy natką pietruszki i poszatkowanym porem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pieczarki Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować