Ryż z rybą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu
2.Rybę kroimy w duże kawałki, soli i pieprzymy.
3.Warzywa kroimy w słupki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
4.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy kilka minut, mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W miedzy czasie, na drugiej patelni, podsmażamy kawałki ryby. Gdy ryba jest rumiana, a warzywa miękkie, do warzyw dodajemy rybę, wymieszamy wszystkie składniki delikatnie, aby nie połamać ryby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Na talerze nakładamy porcję gorącego ryżu, a na ryż kładziemy porcję ryby z warzywami.
Porady
W przepisie można wykorzystać gotowe warzywa mrożone.
Komentarze