Ryż z rybą i warzywami

4.44 (156 ocen)

  • 30 min

Szybko i smacznie, a przy tym ryż z rybą i warzywami to zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    0,5 kg filetu z mintaja (może być kostka) lub dowolna ryba
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    0,5 małego selera
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    Olej
    ziele angielskie, listek laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.44 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Risotto

Ryż z rybą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu
  • 2. Rybę kroimy w duże kawałki, soli i pieprzymy.
  • 3. Warzywa kroimy w słupki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  • 4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy kilka minut, mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
    Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W miedzy czasie, na drugiej patelni, podsmażamy kawałki ryby. Gdy ryba jest rumiana, a warzywa miękkie, do warzyw dodajemy rybę, wymieszamy wszystkie składniki delikatnie, aby nie połamać ryby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na talerze nakładamy porcję gorącego ryżu, a na ryż kładziemy porcję ryby z warzywami.

Porady

W przepisie można wykorzystać gotowe warzywa mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować