To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.
Ryż z pieczarkami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, obrać z włókien i poobcinać końcówki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Ugotować do miękkości.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki, dodając w trakcie smażenia posiekaną cebulę i czosnek. Dodać bulion, chwilę dusić. Gdy bulion się zredukuje dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Dodać odcedzoną fasolkę. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
3.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przygotowaną potrawkę podajmy z wcześniej odcedzonym ryżem.
Komentarze