Ryż z pieczarkami i fasolką

0 (0 ocen)

To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.

Składniki:


  • 2-3 woreczki ryżu
    500g pieczarek
    500g fasolki szparagowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu lub wody
    180g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    Oliwa

Ryż z pieczarkami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, obrać z włókien i poobcinać końcówki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Ugotować do miękkości.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki, dodając w trakcie smażenia posiekaną cebulę i czosnek. Dodać bulion, chwilę dusić. Gdy bulion się zredukuje dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Dodać odcedzoną fasolkę. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
  • 3. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przygotowaną potrawkę podajmy z wcześniej odcedzonym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy