Ryż z pesto makadamia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.
* Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.
2.Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym.
Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.
Życzę smacznego! :)
Porady
** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.
Komentarze