Ryż z pesto makadamia

4.49 (174 ocen)

  • 20 min

Propozycja na aromatyczne, smaczne pesto podawane w nietypowym, ale równie smacznym połączeniu z ryżem. Gorąco polecam! :)

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 szklanki świeżych listków bazylii
    - 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
    - 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
    - 2 ząbki czosnku
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - sól morska
    - pieprz (biały i czarny)
    + 200 g ryżu
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Ryż z pesto makadamia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.

    * Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych - nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.
  • 2. Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
    Całość doprawiamy solą oraz pieprzem - białym i czarnym.

    Ryż gotujemy al - dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.

    Życzę smacznego! :)

Porady

** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować