krewetki tygrysie (u mnie mrożone, obrane bez głów i z ogonkiem)
olej do smażenia
1/2 szkl ryżu
2 szkl wody
kostka warzywna
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypiorek
ząbek czosnku
jajko
Ryż z jajkiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni doprowadź do wrzenia wodę, wrzuć kostkę warzywną, a kiedy się rozpuści wsyp ryż.
Co jakiś czas delikatnie przemieszaj.
Kiedy ryż wchłonie wodę podlej go raz jeszcze i dodaj przecier. Kiedy zrobi się miękki dodaj szczypiorek i jajko. Podsmaż aż jajko się zetnie.
W garnuszku podgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć krewetki. Piecz aż zrumienią się z każdej ze stron.
Podawaj razem na ciepło.
Komentarze