Ryż z jabłkami i śmietanową polewą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moje ulubione piątkowe danie z dzieciństwa.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    4 szklanki mleka
    1 łyżka masła

    2 kg jabłek
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu

    Polewa:
    szklanka śmietany 18%
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    cynamon (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż z jabłkami i śmietanową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż na mleku z jedną łyżką masła. Jabłka obrać, przepłukać i zatrzeć na tarce i krótko przesmażyć z masłem ok. 10 minut. Dosłodzić miodem. Formę lub naczynie posmarować masłem i wyłożyć część ryżu, połowa jabłek, znowu ryż i na wierzch resztę jabłek. Wyrównać i wstawić na pół godziny do piekarnika w 160 stopniach. Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym. Przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika i wylać polewę na jabłka.

Porady

Podawać na ciepło jako drugie danie na obiad, lub podwieczorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować