Ryż z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mężatką, mam dwoje nastoletnich dzieci i pracuję, więc na gotowanie mam mało czasu, ale w weekendy lubię „poszaleć przy garnkach”.

Składniki:

  • ● 2 szklanki mleka
    ● 1 szklanka wody
    ● 1 szklanka ryżu
    ● szczypta soli
    ● 4 duże jabłka (najlepiej antonówki)
    ● 1 łyżeczka cynamonu
    ● 1 jajko
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1 łyżeczka cukru waniliowego
    ● garść czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
    ● 3 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i wodę zagotowujemy,
    dodajemy ryż, solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż
    zgęstnieje. Studzimy
  • 2. Jajko z cukrem i cukrem waniliowym
    ubijamy na kogel-mogel.
    Mieszamy z ryżem.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    odrobiną masła, wykładamy
    połowę ryżu. Dwa obrane
    jabłka ścieramy na tarce o dużych
    oczkach i wykładamy na
    ryż. Posypujemy połową cynamonu,
    wykładamy pozostały
    ryż, ścieramy pozostałe jabłka
    i oprószamy cynamonem.
  • Ryż z jabłkami 4. Posypujemy porzeczkami
    i wiórkami masła. Naczynie
    przykrywamy. Pieczemy 15 minut
    w temp. 200 °C, następnie
    zmniejszamy temp. do 170 °C
    i pieczemy jeszcze 20 minut.

Porady

● Nie przypalimy ryżu, jeśli będziemy gotować go 15 minut, a potem pozwolimy mu dojść w przykrytym garnku owiniętym kocem. Tak możemy zostawić ryż nawet na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować