Ryż z wątróbką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe danie z ryżem, wątróbką i warzywami - bogate w żelazo

  • 30 min

Składniki:

  • na 1 porcję
    150g wątróbki z kurczaka
    kawałek marchewki
    kawałek żółtej papryki
    szpinak baby
    2-3 pomidorki koktajlowe
    cebula dymka
    2 ząbki czosnku
    odrobina soli i pieprzu, oliwa
    50g ryżu

Ryż z wątróbką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się "żyłek".
    Paprykę i marchew kroimy w słupki, czosnek i cebulę drobno siekamy.
    Pomidorki przekrawamy na pół.
    Wątróbkę wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawiamy,
    smażymy z dwóch stron.
    Następie dodajemy liście szpinaku, paprykę, marchew, cebulę i czosnek.
    Dusimy kilka minut pod przykryciem - warzywa mają być delikatnie chrupiące.
    Dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i nakładamy na talerz. Posypujemy dymką.
    Można dodać 1/2 małego jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy