Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż basmati: 40 dekagramów
- marchew z groszkiem (mrożonka): 50 dekagramów
- cebula: 1 sztuka
- olej z orzeszków ziemnych lub inny: 3 łyżki
- sos sojowy: 0.5 szklanki
- sól, pieprz, do smaku: 1 sztuka
Ryż z warzywami i sosem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ryż włożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą, powinna ona sięgać do 5 cm wysokości garnka - "jeżeli zanurzy się w niej palec, to warstwa wody powinna sięgać drugiego stawu".
2.Do wody dodać płaską łyżeczkę soli i jak najszybciej doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
3.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę, dodać mrożonkę i chwilę smażyć dokładnie mieszając.
4.Ryż delikatnie wzruszyć widelcem i przełożyć go do woka. Dodać sos sojowy i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić i chwilę smażyć.
Komentarze