RYŻ Z WARZYWAMI I SOSEM SOJOWYM

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż basmati: 40 dekagramów
    - marchew z groszkiem (mrożonka): 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej z orzeszków ziemnych lub inny: 3 łyżki
    - sos sojowy: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz, do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami i sosem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ryż włożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą, powinna ona sięgać do 5 cm wysokości garnka - "jeżeli zanurzy się w niej palec, to warstwa wody powinna sięgać drugiego stawu".
  • 2. Do wody dodać płaską łyżeczkę soli i jak najszybciej doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
  • 3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto cebulę, dodać mrożonkę i chwilę smażyć dokładnie mieszając.
  • Ryż z warzywami i sosem sojowym 4. Ryż delikatnie wzruszyć widelcem i przełożyć go do woka. Dodać sos sojowy i delikatnie wszystko wymieszać. Doprawić i chwilę smażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować