ryż z jabłkami pod bezową chmurką

4.48 (206 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny delikatny zapiekany pod pianą bezową ryż z jabłkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu ja użyłam jaśminowego można również użyć arborio lub innej odmiany, którą lubimy
    8 szklanek mleka
    sól
    3 łyżki cukru
    laska wanilii
    5-6 jabłek najlepiej stare polskie odmiany np. antonówka
    brązowy cukier
    cynamon
    4 żółtka
    4 białka
    pół szklanki cukru
    sól
    masło
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na mleku z cukrem i rozkrojoną laską wanilii. Ryż gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, do momentu kiedy ryż będzie już miękki. Wyjmujemy laskę wanilii. Przykrywamy na ok. 30 min. Dodajemy żółtka i mieszamy.
  • 2. Obieramy jabłka i drobno ścieramy. Przyprawiamy do smaku cukrem i zmielonym cynamonem.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Kładziemy warstwę ryżu jabłka i na wierzch ryż. Zapiekamy 20 minut w 170 stopniach C.
  • 4. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy pianę, którą usztywniamy cukrem.
    Pianę wykładamy na zapiekankę. I zapiekamy do momentu, aż piana nabierze złotobrązowego koloru.

Porady

Zamiast jabłek można użyć również brzoskwiń, lub bananów w karmelu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować