Pyszny delikatny zapiekany pod pianą bezową ryż z jabłkami.
2 godz.
Składniki:
2 szklanki ryżu ja użyłam jaśminowego można również użyć arborio lub innej odmiany, którą lubimy
8 szklanek mleka
sól
3 łyżki cukru
laska wanilii
5-6 jabłek najlepiej stare polskie odmiany np. antonówka
brązowy cukier
cynamon
4 żółtka
4 białka
pół szklanki cukru
sól
masło
Ryż z jabłkami pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku z cukrem i rozkrojoną laską wanilii. Ryż gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, do momentu kiedy ryż będzie już miękki. Wyjmujemy laskę wanilii. Przykrywamy na ok. 30 min. Dodajemy żółtka i mieszamy.
2.Obieramy jabłka i drobno ścieramy. Przyprawiamy do smaku cukrem i zmielonym cynamonem.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Kładziemy warstwę ryżu jabłka i na wierzch ryż. Zapiekamy 20 minut w 170 stopniach C.
4.Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy pianę, którą usztywniamy cukrem.
Pianę wykładamy na zapiekankę. I zapiekamy do momentu, aż piana nabierze złotobrązowego koloru.
Porady
Zamiast jabłek można użyć również brzoskwiń, lub bananów w karmelu.
Komentarze