Ryż po kubańsku

4.48 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od wielu lat interesuję się kulturą Kuby. Fascynuje mnie ten kraj i marzę o tym, by kiedyś tam polecieć. Wszystkim, którzy lubią ostre potrawy, polecam to naprawdę oryginalne danie.

Składniki:

  • ● szklanka ryżu
    ● 20 dag dowolnej wędliny
    ● 3 ząbki czosnku
    ● duża cebula
    ● 5 pieczarek
    ● puszka groszku
    ● ostra papryka w proszku
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● sól
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż po kubańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż po kubańsku 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
    w plasterki i smażymy na
    oleju. Dusimy, aż woda odparuje.
    Na osobnej patelni lekko podsmażamy
    pokrojoną w kostkę
    wędlinę. Groszek osączamy. Cebulę
    kroimy w drobną kostkę,
    czosnek miażdżymy.
  • Ryż po kubańsku 2. Do woka lub głębokiej patelni
    wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje,
    podsmażamy cebulę z czosnkiem,
    wsypujemy surowy ryż
    i smażymy, mieszając, aż stanie
    się szklisty. Zalewamy 1/2 litra
    wrzątku. Gotujemy na małym
    ogniu (nie mieszamy), aż ryż
    wchłonie wodę i będzie miękki.
    W razie potrzeby dolewamy trochę
    wrzątku.
  • Ryż po kubańsku 3. Do ryżu dodajemy kolejno:
    wędlinę, pieczarki, groszek,
    koncentrat pomidorowy oraz sól
    i ostrą paprykę do smaku. Całość mieszamy, przekładamy do
    salaterki i dekorujemy.

Porady

Ryżu nie doprawiamy pieprzem, bo pikantności nadaje potrawie papryka. Wędlinę możemy zastąpić pozostałym z poprzedniego dnia gotowanym lub pieczonym mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować