Ryż słodko-ostry z pościeli

0 (0 ocen)

Takie danie robię, gdy w planach mam shopping i na cały dzień znikam z domu. Wtedy rano przed wyjściem z domu, robię tę potrawę. Gorący garnek owijam szczelnie ręcznikiem i wkładam pod pierzynę. Po powrocie z zakupów czeka na mnie i moją rodzinę gorący obiad.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu, u mnie zwykły biały, może być do risotto lub inny ulubiony
    kg mięsa gulaszowego u mnie sarnina, może być wołowina
    pół szklanki jasnego sosu sojowego
    2-3 łyżeczki curry
    papryczka chili
    3 ząbki czosnku
    puszka ananasa
    pół kostki masła
    ulubiona zielenina np. pietruszka, kolendra, nać selera lub lubczyk
    5-6 szalotek

Ryż słodko-ostry z pościeli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pokrojonego mięsa dodajemy curry i sos sojowy. Jeśli mamy czas odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 2. Mięso podsmażamy na maśle. Dodajemy zgnieciony czosnek, pokrojone chili i szalotki.
  • 3. Wsypujemy ryż i podsmażamy 2-3 minuty. Podlewamy wodą około 6 szklanek + sok spod ananasa. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
  • 4. Dodajemy pokrojonego ananasa i zieleninę. Mieszamy.
  • 5. Przykrywamy przykrywką. Szczelnie owijamy ręcznikiem. Otulamy pościelą i zostawiamy na co najmniej godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy